woensdag 4 augustus 2010

Felblauw Groenland

Berichtje vanuit St. Louis in de US.
Op de weg naar hier schrok ik toen ons vliegtuig niet over Engeland vloog, maar over de Noordzee naar het noorden vertrok. Iets later vlogen we over de Shetland islands en nog later over Ijsland en heel lang - en voor het eerst in mijn leven - over Groenland! Jammer dat ik niet aan het raam zat, maar ik kon toch genieten van het zicht. Fascinerend (en confronterend) om de grote meren van felblauw smeltwater te zien tussen de gletsjers en rotsen. Onwaarschijnlijk zicht, zelfs vanop 10.000 meter hoogte !


Maar van Brussel naar Chicago via Groenland ??? Dat kon niet anders dan een gigantische omweg zijn dacht ik.
Een dag later waren we hier in St Louis bezig over ocean shipping en een kort wandelingetje op het web bracht mij hierop :


Ook PRACHTIGE parabolen maw, die 1000'den gigantische schepen voorstellen op de voornaamste shipping lanes ter wereld.
Maar je KAN toch bijna niet anders dan je de vraag stellen of die cargoschepen ook geen GIGANTISCHE omwegen maken.
Tijd dus om nog wat verder te googlen en zo kwam ik hierop, een site om de korste afstand tussen twee punten op aarde te meten en tonen in google maps :

Niet te geloven, maar de kortste weg van Buenos Aires naar Singapore is NIET via Cape Town, maar effectief via ANTARTICA (of toch bijna)!
De afstand berekenen tussen twee punten op een bol (orthodromische afstanden) is maw redelijk contra-intuitief.

P.S. Straf ook dat Terneuzen (of all places) in de top 10 staat van meest centrale havens ter wereld, vóór Houston, Rotterdam, Hamburg en New York ! En Antwerpen is de meest centrale spot in Europa, op de 5de plaats wereldwijd !
via Paul Kedrosky.